Mediation

Zit je in een conflict over de nalatenschap en weet je niet hoe je er met elkaar uit kunt komen? Mediation kan in die situatie helpen om weer tot elkaar te komen. Een onpartijdige bemiddelaar gaat in zo’n traject met jou en de andere partijen in gesprek. Via deze weg gaan we op zoek naar een oplossing om de erfenis eerlijk te verdelen.

Mediation: bemiddeling zonder rechter

Mediaton is een vorm van bemiddeling. In principe kan iedereen als bemiddelaar optreden. Wel verloopt bij mediation de bemiddeling onder een aantal voorwaarden. Allereerst is het vertrouwelijk en vrijwillig. De mediator is dus neutraal en onafhankelijk. Betrokkenen kunnen bijvoorbeeld hun wensen en behoeften uitspreken om tot een oplossing te komen. Met elkaar gaan we op zoek naar creatieve oplossingen die relaties niet beschadigen en waar alle partijen zich in kunnen vinden.

Anders gezegd is mediation dus een informele manier om tot een oplossing te komen. Dat is heel anders bij een gerechtelijke procedure. Daar bepaalt de rechter de uitkomst en komen nabestaanden vaak recht tegen over elkaar te staan. Bovendien is een mediationtraject goedkoper dan procederen: geen advocaat inschakelen scheelt veel geld.

Via mediation komen tot een eerlijke oplossing

In de setting van een mediationgesprek zijn mensen beter in staat om naar elkaar te luisteren. Vaak heeft een conflict een dieperliggende (emotionele) oorzaak. Soms zijn mensen zich er niet eens van bewust. De mediator laat zich niet uit over de inhoud van het conflict. In plaats daarvan stelt de mediator juist vragen die helpen om tot elkaar te komen.

Door ruimte te geven aan de antwoorden op die vragen, gaan mensen elkaar weer begrijpen. Ze hoeven het niet over alles met elkaar eens te zijn of te worden. Door begrip te krijgen voor elkaar, verdwijnen negatieve emoties en kan het daadwerkelijk gaan over de nalatenschap. De nabestaanden kunnen vervolgens kijken naar hun wensen voor de toekomst. En ze kunnen een gezamenlijke en eerlijke oplossing vinden waar alle partijen achter kunnen staan.

Voorwaarden van mediation: vrijwillig en vertrouwelijk

Een belangrijke voorwaarde van mediation is dat alle partijen vrijwillig deelnemen aan het traject. Iedereen moet bereid zijn om met elkaar aan tafel te gaan zitten. Ook dan is er nog op elk moment ruimte om aan te geven dat iemand niet verder wil, om wat voor reden dan ook. Dit geldt ook voor de mediator.

Een andere voorwaarde is dat de gesprekken vertrouwelijk zijn. Alles wat er gezegd wordt aan de mediationtafel komt niet naar buiten. In die veilige omgeving kan iedereen zeggen wat hem dwarszit en wat zijn behoeften zijn. Ook leidt dat tot meer vrijheid om te ‘onderhandelen’.

Onpartijdige partij aan de 'onderhandelingstafel'

De mediator is een neutrale partij in de gesprekken. Als onafhankelijke tussenpersoon heeft de mediator geen oordeel over het conflict. Daarnaast heeft de mediator geen belang bij een bepaalde uitkomst. Bovendien zal de mediator geen informatie over de inhoud van de gesprekken delen met derden. In enkele gevallen zal de mediator alleen doorgeven of een mediaton wel of niet is geslaagd, bijvoorbeeld bij een verwijzing door de rechtbank.

Lees meer over de vorm van mediation die voor jouw situatie van toepassing is:

 

· Bij conflicten

· Goed regelen

· Vóór het overlijden

Wil je mediation aanvragen? Heb je vragen? Of wil je kennis maken?

Stijlelement, gesprekswolkje in geel - in groot formaat